BOTOX VE DERMAL DOLGULARIN DİŞ HEKİMLİĞİNE KATKILARI
Son yıllarda, botox (botulinum toxin) ve dolgu uygulamaları hakkında ; gerek sosyal medyada, gerekse magazin, sağlık dergilerinde ve gazetelerde uzmanların vermiş olduğu bilgiler, estetiğine önem veren her bireyin ilgisini çekmektedir. Yaş ilerledikçe, yerçekiminin etkisiyle dokular aşağı doğru sarkar. Gülme hali üzgünlük hali gibi, mimik kaslarının kasılması gevşemesi sonucu oluşan mimik kas hareketlerinde, ciltte kırışıklıklar oluşur. Bu kırışıklıklar cildin, yaşlanmayla elastikiyetinin azalması sonucu yavaş yavaş kalıcı bir hal alır. Yaşlanmayla cildin yağ dokusu da azalır. Yanaklar aşağıya doğru sarkar. Burnun yanlarından ağız köşelerine doğru inen gülme çizgileri daha belirgin hale gelir. Ağız köşeleri aşağıya doğru düşer. Yaşın ilerlemesi sonucu yağ dokusunun azalması ve dişlerin aşınmaları sonucu boylarının kısalmasıyla, dudaklar incelir ve içe çökük hale gelir. İstemediğimiz, kişiyi depresif gösteren bu ifade, botox ve dermal dolgu uygulamalarıyla çok daha iyi hale getirilebilir.
Dişleri, beyazlatma tedavileriyle, estetik kompozit, porselen laminalar ve veneerlerle, daha güzel ve estetik bir hale getirebiliriz. Fakat eğer ki diş çevresi dokularda estetik problemler ve yetersizlikler varsa, bizim yaptığımız pırıl pırıl dişler, iyi bir gülüş için yeterli olmayabilir.
Dişlere yapılan tedavilerle birlikte çevre dokular da desteklenirse, ancak çekici ve sağlıklı bir gülümseyişten söz edilebilir. Böyle bir gülümseyiş için, diş tedavisinden sonra, dudaklardaki doku kaybı, dermal dolgu maddeleriyle hafifçe desteklenir. Amaç dudak dokusundaki kaybı tamamlamaktır. Bu tedavi dudak-diş estetiğini ve bütünlüğünü sağlar.
Yine belirginleşen gülme çizgileri, elmacık kemiği bölgesi ve yanaklarda oluşan çökmeler dolgu maddeleriyle doldurulup daha genç ve daha çekici bir yüz ifadesi kazanılabilir.
Botoks uygulaması, göz çevresi ve alında kaşlar arasında oluşan mimik çizgilerini azaltmak ve derinleşmesini önlemek amacıyla yapılır. Amaç, yüz ifadesini değiştirmek değildir. Sadece genç bir ifade kazandırmakta ve kişinin kendine güvenini artırmaktadır. Bununla birlikte, gülerken diş etlerinin cok fazla gözükmesi anlamına gelen gummy smile, yine dermal dolgu materyalleri ve botoksla daha estetik hale getirilebilir. Estetik gülüş tasarımı, yüzün bütününün uyumlu olmasını sağlar. Botox ve dermal dolgu uygulamalarıyla desteklenen estetik diş tedavileri, sonucun çok daha iyi olmasını, kişinin kendine güveninin artmasını sağlar.
Botox ; bruksizm dediğimiz, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olan, gece plağı kullanma zorluğu yaşayan hastalarımız için de bir alternatiftir.
Ağzı kapatmaya ve yemek yeme sırasında, dişleri sıkmaya yarayan Masseter kası; diş sıkma alışkanlığı olanlarda, daha fazla gerildiği için kuvvetlenmektedir. Botox massseter kasına, ağrının şiddetine göre doz ayarlaması yapılarak uygulanır. Yine ağrının şiddeti fazlaysa ,diğer çiğneme kası olan temporal kasa da botox uygulanabilir. Amaç,botox uygulamasıyla, aşırı kuvvetlenmiş kasın kuvvetini azaltmaktır. Normal kuvvetine kavuşan çiğneme kasları, dişleri sıkmayı engeller. Botoks tedavisi, bruksizm’i iyileştirebilen yararlı bir tedavidir.