DENTAL İMPLANT

DENTAL İMPLANT

Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları sonucu kaybedilmiş dişlerin fonksiyon ve estetiğinin tekrar kazandırılması için,çene kemiğine ,basit bir cerrahi işlemle yerleştirilen küçük titanyum parçalardır.

Diş çekimi sonrasında, bir zaman sonra diğer dişler çekim boşluğuna doğru kayma eğilimi gösterir.Dişler arasında aralanmalar başlar ve simetrik diş dizilimi bozulur. Alt diş kayıplarında üst dişler alt çekim boşluğuna doğru uzar. Simetrisi bozulmuş bu bölgelerde plak birikimi artar, yeterince temizlenemeyen bölgeler oluşur. Yine dişin kaybedildiği bölgelerdeki kemikte zaman içerisinde erime olacaktır. Bu sebeplerden dolayı diş kaybının hemen ardından o eksik dişi yerine koymak gerekir.İmlant bu eksik dişlerin yerini alabilen doku dostu titanyum parçalardır. Kemikle birleserek saglam bir çiğneme desteği sağlar. İmplant diş eksikliğinden oluşan alveol kemik kayıplarını da önler. Alveol kemik dokusu kaybı yanakların içe çökmesine sebeb olur. İmlant tedavisiyle alveol kemikte korunacağı için kişinin yüz şekli de muhafaza edilmiş olur.

İmplantlar genellikle iki aşamada yerleştirilir. İlk aşamada implant çene kemiğine yerleştirilir. (2-4 ay) implantın çene kemiği ile uyumu beklenir. Bu süre tamamlandığı zaman implantların üstleri cerrahi olmayan basit bir işlemle açılır. Kalıcı protezlere destek olacak parçalar implantlara takılır. Bu parçalar üzerinden alınan ölçüler ve prova aşamalarından sonra yeni dişler kullanıma hazırlanır. Böylelikle doğal dişlere dokunulmadan, sadece eksik boşluklar implantla giderilmiş olur.

İmplant, çene kemiğine yerleştirilmesinden itibaren sadece 20 günlük bekleme süresi sonucunda, üzerine kalıcı protez uygulamalarıyla çiğneme fonksiyonuna dahil edilebilir. Ancak bu uygulama, uygun vakalar da ve uygun implantlarla yapılabilmektedir. Bu işleme immediat implant uygulamaları denir.

Ne zaman implant uygularız:

- Tek diş eksiklikleri(yandaki dişleri kesip köprü yapmak yerine, dişlere hiç dokunulmadan tek implant yapmak çok daha koruyucu ve estetik bir tedavi seçeneğidir.)

-Birden fazla sayıda dişeksiklikleri; özellikle tek taraflı tüm azı dişlerin kaybında hastaların genellikle hareketli protez kullanmaları gerekmektedir. İmplantseçeneği kişiyi hareketli protezden kurtarıp ona, kolaylıkla kabullenebileceği sabit protez kullanma şansı verecektir.

-Tam dişsizlik durumlarında; özellikle alt çenede zamanla kemikte kayıp olur.İmplant seçeneği ile kişiyi damak protezlerden kurtaran sabit protezler ya da teleskop protez dediğimiz implant destekli hareketli protezler yapılabilir.

Site içerisinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Bu bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz