ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ - GÜLÜŞ TASARIMI

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ - GÜLÜŞ TASARIMI

Son yıllarda diş hekimliği, teknolojik gelişmelerin de etkisi ve kullanımlarıyla çok büyük bir ilerleme ve gelişme göstermiştir. Eskiden diş hekimliğinde daha çok direncin ön planda olduğu restorasyonların kullanımı yeterliyken ,günümüz diş hekimliğinde direncin yanında estetik bütünlükte çok önemli bir gerekliliktir. Estetik diş hekimliğinde amaç restorasyonların doğala en yakın yapılmasının yanısıra; dişin, dişeti ve dudakların birbirleriyle olan ilişkilerini,kişinin yüz yapısına ve karakterine en uygun şekilde tasarlayarak, birey için en estetik ağız yapısı ve gülüşü kazandırmaktır.İyi bir fonksiyonun yanında estetik bütünlüğün önemli bir kısmını oluşturan;güzel , simetrik, doğal görünümlü dişlerin ve gülüşün kişiye kazandırılmasının tüm yüz estetiğine katkısı büyüktür.

Estetik, beynin çekici olarak algıladığı görüntüdür.Estetik, doğada da bulunan altın oran kavramını beraberinde getirir. Estetik, bir uyum içerir. Eğer estetik diş hekimliğinden söz ediyorsak,estetiğin bu gerekliliklerini aynen bir sanatçı gibi uygulamamız gereklidir. Buda diş hekimliğinin sanatsal bir yönü olduğunu göstermektedir.

Estetik diş hekimliği, herdurumda uyumu yeterince iyi olmayan mevcut dişlerin veya restorasyonların, estetik bir restoratif materyallerle değiştirilmesi olarak algılanmamalıdır. İlk olarak kişinin tam bir yüz analizi yapılmalıdır. Kişinin sadece dişlerine odaklanmadan, kişiyi bir bütün olarak ele almak günümüz estetik diş hekimliğinin temel prensibidir. Yüz estetiğinin önemli bir parçası olan dişlerin, kişinin doğru analizi sonucunda ne gerekliyse o doğrultuda bir tedavi seçeneğiyle tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi planı yapılırken koruyucu ve daha az diş kesimi uygulanabilen tedaviler seçmek de estetik diş hekimliği anlayışında yer almaktadır. Örneğin kişinin diş formlarında ve diş diziliminde bir problem olmayıp sadece dişinin rengiyle ilgili bir problem mevcutsa beyazlatma tedavisi tercih edilebilir. Beyazlatmanın yeterli sonucu vermediği daha koyu renk uyumsuzluklarında dişten çok az aşındırılma yapılarak uygulanan, bazende hiç diş maddesi kaldırılmadan da uygulanabilen laminateler tercih edilebilir. Bu laminateler kompozit yada porselen materyaller kullanılarak uygulanmaktadır. Şayet hastanın ortodontik tedaviyle giderilebilecek diş çapraşıklıkları ve çeneler arası ilişki problemleri varsa ortodonti seçimi çok daha koruyucu bir tedavi şeklidir.

Yine günümüz diş hekimliğinde ağız içinde, arka bölgelerde bulunan azı dişlerini de estetik açıdan değerlendirmek estetik diş hekimliği çalışmalarının olmazsa olmazıdır. Günümüzde, eski dönemlerde arka dişler zaten görünmüyor diye hantal amalgam materyallerle yapılan dolgular yerlerini estetik dolgulara bırakmıştır. Hatta bu estetik dolguların doğal diş dokularına benzerlik göstermesi için dişle uyumlu renkler ve çiğneyici yüzey şekilllendirmelerinde, doğal dişi taklit eden birtakım boyamalar kullanılmaktadır. Artık doğal dişle ayırt edilemeyecek düzeyde estetik dolgular diş üzerine uygulanmaktadır.

Estetik uygulamaları başlıklar halinde belirtecek olursak:

1-Ortodonti
2-Beyazlatma
3-Porselen laminate veneerler

4-Porselen veneerler(Full porselen kuronlar):

Tedavilerde doğal yapıya en yakın materyal kullanmak yapacağımız çalışmanın estetik görünümünü artıracaktır.Doğal diş dokusu ışığı geçirir, canlı ve parlaktır.Full porselen kuronlar bu ihtiyacımızı karşılar ve yapacağımız çalışmaya büyük bir estetik katar.Bu porselenler de metal destek yerine zircon alt yapı kullanılır.Zirkon, metal kadar dirençli fakat metal renginde olmayıp beyaz tonundadır.Işığı geçirir.Diğer bir avantajı ,metal alt yapılı porselenlerin diş diş eti birleşim bölgesine yakın kısımlarında porselen inceldiği için çok ince bir gri yansıma oluşur.Çok farkedilir değildir ama yinede gözü rahatsız eden, doğal diş yapısından uzak bir görünümdür.Zircon alt yapılı porselenlerle bu eksikliğin de önüne geçilmiş olur.

5-Estetik dolgular:

a-kompozit dolgular:(Direkt ve indirekt kompozit dolgular)

Önceleri sadece ön grup dişler için uygulanan kompozit dolgular,  günümüz diş hekimliğinde  artık arka grup dişlerde de amalgam dolgu yerine tercih edilmektedir.Kompozit dolgular diş çürüklerinde ,diş kırıklarında herhangi bir sebeple rengi bozulmuş dişlerde,dişin onarılmasında kullandığımız diş renginde dolgulardır.Diş renginde olması ve dolgunun, dişle bonding denilen ajanla daha iyi bir bağlantı sağlaması, dolayısıyla kenar sızıntısını azaltması amalgam dolguya karşı önemli bir avantajıdır.Kompozit dolgular dişler arasındaki boşlukları kapatmak, dişleri daha uzun göstermek veya dişlerin şeklini değiştirmek için de kullanılabilir.Bu dolgulara başlanmadan önce kişinin diş rengine uygun kompozit rengi,renk skalasından belirlenir,daha sonra dolgu, hazırlanmış kaviteye tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Sertleşme esnasında çok küçük de olsa bir büzülme olabiliceğinden ömürleri porselen dolgular kadar uzun değildir.Kompozit dolgular sigara, çay, kahve, kola,  gibi boyayıcı ajan içeren maddelerin kullanımına bağlı olarak renk değiştirebilirler.Tek seansta,30 -40 dakika gibi bir sürede uygulanırlar.

Direkt ve indirekt kompozit uygulamaları vardır.Yukarıda direkt kompozitlerden bahsettik.İndirekt kompozitler kompozit inlay ve onlay olarak da adlandırılır.Çürük temizleme ve kavite işlemi bittikten sonra,dişten ölçü alınır.Alınan ölçüden silikon model elde edilir.Bu model üzerinde kompozit dolgu bitirilip daha sonra hasta ağızında uyumlandırır ve kompozit dolgu bazlı bir yapıştırıcıyla yapıştırılır.İndirekt kompozit dolgular daha büyük çürüklerde ,dişlerin tüberkül kayıplarının da onarılması gereken çalışmalarda uygulanır.Uzun süre çalışma gerektiren büyük dolgularda hastanın ağızının açık kalarak yorulmasını önlenir.Diğer avantajı ise komşu dişle daha iyi bir kontak ve kontak bölgesinin daha iyi cilalalanmasına olanak  verir.

b-porselen dolgular(inlay ,onlay uygulamaları):

Porselen dolgular laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Uygulandıkları diş üzerine ve komşu dişler ile uyumludur.Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı dişten uzaklaştırıldıktan sonra dişin kalan sağlam bölümünün ölçüsü alınarak laboratuvara yollanır. Laboratuvar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel bir makineye alınarak estetik görünümde ve fonksiyonel kullanımda dolgular elde edilir. Minimum madde kaybı ile maksimum tutuculuk sağlanır. Sıkıştırılmış özel bir porselen olduklarından ve ağızda sertleştirilmedikleri için kenar sızıntısı minimumdur.Porselen dolgular dişin sertliğine yakındir ve dişeti ile uyumlu malzemelerdir.

c-Fiber pin uygulamalı kompozit dolgular:

Daha çok kanal tedavisi uygulanmış veya uygulanacak dişlerin restore edilmesinde şayet çok fazla diş dokusu kaybı varsa ve kişi porselen kaplama uygulaması istemiyorsa uygulanabilir.Kanal içine fiber pin yerleştirilir.Pin restorasyona destek sağlama amaçlı kullanılır.Yaklaşık kanal dolgusunun 2/3 lük kısmı veya 1/2 si boşaltılarak fiber pin, oluşturulan kanal boşluğuna kompozit dolgu bazlı yapıştırıcılarla yapıştırılır.Daha sonra dolgu işlemine geçilir.Kişi için zor olmayan ve uzun sürmeyen dolgu çalışmalarıdır.

Site içerisinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Bu bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz