0 Yorumlar
Bebeklerin çenelerinde henüz sürmemiş olan süt dişi yapılanmaları mevcuttur. Genellikle 6. aydan itibaren kesici süt dişleri ile diş sürme olayı başlar. 2 yaşına gelen bebekte 20 adet olan süt dişleri agız içerisinde tamamlanır. Altı yaşında sürekli ağızda kalacak olan altı yaş dişi sürer. Bu andan itibaren, damak içinde hazırlığını tamamlamış olan sürekli diş germleri, süt dişlerinin köklerini eriterek yerlerini almaya başlar. Bu döneme karışık dişlenme dönemi denir. Genellikle 12 yaşına kadar sürer
Diş yapısı: En dışta sert yapıda olan mine, ortada dentin ve en içte de pulpa yani diş özü vardır. Pulpa da, damar ve sinir ağları bulunur. Dişin kök yüzeyine sement denir. Diş eti ve periodontal doku ile çevrelenmiştir.
Dil, hareketli bir organdır. Yiyeceklerin tadını almamızı sağlar. Çiğneme işlemi sırasında yiyeceğin dişlere ve sonra da yutağa götürülmesini sağlar. Dişlerle birlikte konuşmaya katkıda bulunur. Dilaltı bölgesinde ise zengin damar ve sinir ağları bulunur.
Ağızda üst birinci büyükazı dişlerinin hizasında sağda ve solda ,ağız içine açılan tükrük bezi kanal ağızları mevcuttur. Alt çenede de dilin altından ağıza açılan tükrük bezi kanal ağızları mevcuttur. Tükrük bezlerinden salgılanan tükrük denilen salgı sayesinde yiyecekler ıslatılıp yumuşak bir hale getirilir ve çiğneme işleminin yapılması sağlanır. Tükrük içinde antibiyotik özelliği olan maddeler de mevcuttur. Bunlar vücut için zararlı mikroorganizmaların etkisizleştirilmesini sağlar. Yine tükrük içinde yiyecekleri parçalanmaya hazırlayan enzimler de bulunur, bu yüzden yiyecekleri iyice çiğneyerek yutmamız gerekir,
Ağız florası çok sayıda mikroorganizmanın barındığı bir sistemdir. Bu mikroorganizmalar yiyeceklerin ayrıştırılmasını ve ağız mukozasının korunmasını sağlar. Doğumdan itibaren bu flora mevcuttur.
Paylaş
E-posta hesabınız yayımlanmayacak.