DİŞ ÇEKİMİ VE SONRASI

DİŞ ÇEKİMİ VE SONRASI
13Temmuz
0 Yorumlar

Dişleri korumak için; düzenli ve doğru bir ağız bakımı yapmalı, yılda iki kez diş hekimi kontrolüne gitmeli, ağız ve dişlerle ilgili ufak bile olsa herhangi bir problem yaşandığında ertelenmeden diş hekimine gidilmelidir. Tüm bunlara uyan kişiler de, diş çekimi ihtimali nerdeyse yoktur. Günümüzde pekçok diş, başarılı kök kanal tedavileriyle çekimden kurtulmaktadır. Diş çekimleri, daha çok, ilerlemiş diş eti hastalıkları ve periodontal rahatsızlıklar sonucu olmaktadır. Dişin çekim kararı alındıysa, çekimin öncesinde ve sonrasında birtakım tedbirler alınmalıdır..

Diş çekiminden önce; eğer kalp şeker tansiyon gibi rahatsızlıklar, herhangi bir ilaç veya yiyeceğe alerji, devamlılık gerektiren bir ilaç kullanımı yada gebelik gibi durumlar varsa diş hekimi mutlaka bilmelidir. Aksi halde çekim sonrası sorun çıkabilir.

Diş çekiminden sonra  dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır; Çekim yarasına koyulan tampon en az 20 dak çıkartılmamalıdır...Tampon atıldıktan sonra yaraya pamuk veya peçete parçası koyulmamalıdır..İki saat yemek yenmemelidir. Sebebi uyuşukluk devam ettiği için yanak ve dudak ısırma problemleri yaşanmaması içindir.. İlk gün çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden ve taneli gıdalardan uzak durulmalıdır. 24 saat sigara ve alkol den uzak durulmalı, sonraki birkaç günde sigara azaltılmalıdır. Aspirin içeren ağrı kesiciler kullanılmamalıdır. İlk gün bol su ile sürekli ağız çalkalama yapılmamalı ve ağız gargarası ilk gün kullanılmamalıdır. Sonraki günlerde diş hekiminizin önereceği ağız gargarası kullanılmalıdır. Çekim yarası dille veya parmakla kurcalanmamalıdır. Tüm bu öneriler, çekim bölgesinin yara iyileşmesinin etkilenmemesi, bozulmaması ve kanama olmaması içindir. Çekim sonrasında, 4-24 saat arasında sızıntı şeklinde kanamalar olması doğaldır. Ancak daha yoğun ve daha uzun süreli kanamalarda doktorunuza  danışmalısınız.

Basit diş çekiminde genellikle hafif olan şişlik, cerrahi girişimler sonrası o bölgede çok belirgin yada fazla oluşabilir. Bu şişliği en aza indirgemek için, operasyon yapılan bölgeye ilk gün 10 dakika aralıklarla buz kompresi yapılmalıdır.

Paylaş

Yorumlar (0)
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

capctha İşlem Sonucunu Giriniz

Site içerisinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Bu bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz