DİŞ HASSASİYETİ

DİŞ HASSASİYETİ
13Temmuz
0 Yorumlar

Çoğu bireyin yaşadığı diş hassasiyeti, türlü sebeblerle oluşmuş olabilir. Hangi sebeble olursa olsun, dişlerin en dış yüzeyinde bulunan, elmastan bile sert mine tabakasının devamlılığının bozulması sonucu dişlerde hassasiyet gelişir. Mine tabakasının altında, ince borucuklardan oluşmuş dentin tabakası, onun da altında dişin merkezinde sinir ve damar örgülerinin bulunduğu pulpa da denilen diş özü bulunur. Mine tabakası zarar görünce alttaki dentin tabakası korunmasız kalır ve diş özü herşeyi hissetmeye başlar

Mine hangi sebepler sonucu zarar görür;

Dişin, ağızdaki bakteriler tarafından istilası sonucu oluşan diş çürüğü, minenin yapısının bozulup alttaki dentin tabakasının açığa çıkmasına sebep olur. Bu da soğuk ve sıcak hassasiyetlerine sebep olacaktır.

Bir travma veya diş gıcırdatma sonucu görülen mine çatlakları ve boyun bölgesindeki aşınmalar, diş hassasiyetine sebep olur.

Reflü hastalığı olan bireylerde, mide asidinin ağıza gelmesi sonucu, özellikle minenin ince olan kısımlarında erimeler sonucu hassasiyet gelişecektir.

Asitli içecek(kola gibi) veya yiyeceklerin fazla tüketilmesi minede kayıplara, eksilmelere, sonucunda, hasssasiyete sebep olurlar. Limon yeme alışkanlığı olan kişilerde sürekli limon tüketilmesi sebebiyle oluşan limon asitininde mine üzerinde olumsuz etkileri mevcuttur.

Hatalı diş fırçalama; özellikle bastırarak yatay fırçalama yapan bireylerde dişlerin boyun bölgelerinde aşınmalar olabilir. Beyazlatmanın popüler olduğu günümüzde diş macunları aşırı beyazlatıcı içermektedir. Bu macunlarla uzun süre diş fırçalamak da hassasiyetlere neden olabilir.

Diş etinin kalın yada ince olması, dişetinin travmalara karşı tavrını etkiler. Diş eti ince olan kişilerde , yada dişetinin ince olduğu kısımlarda diş eti çok kolay çekilme gösterir. Dişin açığa çıkan kök dokusuda hassasiyet oluşmasına sebep olur.

Diş hassasiyetlerini gidermek için orta yumuşaklıkta veya yumuşak diş fırçaları ve hassasiyet giderici özelliği olan, tercih ettiğiniz bir diş macunu kullanarak önlemler alabilirsiniz. Buna ilave kullanılan diş ipi veya arayüz fırçaları yada mouth wash denilen diş yıkama ürünleri, daha iyi bir ağız bakımı sağlayacaktır. Asitli veya ekşi yiyeceklerin ve içeceklerin tüketiminin azaltılması ve florlu diş bakım ürünleri kullanmak da hassasiyeti azaltma yönünde fayda sağlayacaktır.

Tüm bunlara rağmen hassasiyetler geçmiyorsa, diş hekiminize muayene olun. Hekiminiz hassasiyet oluşturan bölgeleri tespit ederek gerekli tedaviyi yapacaktır. Hassasiyeti gidermek için, diş yüzeyi temizliği, aşınan bölgelerin dolguyla kapatılması, flor uygulamaları, diş gıcırdatma varsa gece plağı veya Botox uygulamaları yapılabilir

Paylaş

Yorumlar (0)
Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

capctha İşlem Sonucunu Giriniz

Site içerisinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez. Bu bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz